Oma ging naar het bejaardentehuis. Dus het grote uitzoeken begon. Haar hele huis stond vol met spullen uit de jaren ’50 en er kon natuurlijk maar een klein deel mee naar haar nieuwe kamer. Beschuitbussen met drukke oranje prints, een grote leunstoel van teakhout met lichtgroene bekleding: er was zoveel dat ik eigenlijk wel mee naar huis wilde nemen. Vooral de kleuren spraken me aan…

Wat zijn nou de kleuren van de jaren ’50? Wie aan retrokleuren en vintage denkt, denkt waarschijnlijk aan bruin en oranje. Gifgroen, komt ook nog voor in het lijstje misschien. Maar vergeet de pastelkleuren en vooral turquoise niet! Na de Tweede Wereldoorlog werd turquoise een wereldwijde hit. Ook bij Het Retro Warenhuis zijn we er dol op. We gebruiken het zelfs in ons logo. Om erachter te komen hoe deze vintagekleuren in hun eigen tijd gebruikt werden, maken we een kleurenreis door de tijd met je.

Kleurenwaaier jaren '50 kleuren Een selectie jaren '50 kleuren.

Typische jaren '50 kleuren:

Om welke kleuren gaat het eigenlijk? Dit zijn de typische kleuren van de jaren '50:

  • Pastelblauw (babyblauw)
  • Oud-roze
  • Oranje
  • Turquoise
  • Oker
  • Pastelgroen
  • Limoengroen
  • Vanille
  • Donkergeel
  • Lichtgeel

Wederopbouw in turquoise

Vóór de jaren ’50 hadden onze meubels en ons keukengerei meestal de kleur van natuurlijke materialen. Maar al vanaf de jaren ‘20 onderzochten wetenschappers hoe je kunststof kon produceren, en hoe natuurlijke kleurstoffen in de fabriek nagemaakt konden worden. Dit zorgde ervoor dat in de loop van de jaren ’50 kleurstoffen steeds goedkoper werden. En dus werden ze vaker gebruikt voor meubels, kleding en gebruiksvoorwerpen.

De periode na de oorlog stond in het teken van de wederopbouw en het creëren van een nieuwe welvaart. De exclusieve, voorheen kostbare kleur turquoise zou je als symbool daarvan kunnen zien. Turquoise pigment maken uit een zeldzame woestijnsteen was voorheen een kostbare aangelegenheid. Nu kon er opeens veel meer! Lees meer in dit blog.

Kleuren in een grijze wereld

Ik moet erbij zeggen, dat het in de jaren ’50 vooral gaat om kleuraccenten in een verder vrij grijze en bruine wereld, waarin rust, reinheid, en regelmaat de norm was. Het zijn nog gedekte, zachte kleuren, die weinig contrast hebben met al dat bruin en grijs. Dat is trouwens een belangrijk verschil met Amerika: daar zijn deze nieuwe kleuren al in de jaren ’50 best helder, met meer contrast. In Europa zullen de kleuren pas in de jaren ’60 en ’70 steeds feller worden. De verandering naar meer kleur ging hier stapje voor stapje.

Vintage reclamebord van Coca Cola met typische jaren '50 kleuren Vintage reclamebord van Coca-Cola. Bron: Catawiki.

Jaren '50 kleuren van merken

Wat verder opvalt aan het kleurgebruik in de jaren ’50 zijn de kleuren die merken gebruiken op beschuitbussen, koektrommels en posters, De kleuren op deze gebruiksvoorwerpen zijn wél contrastrijk. Veel rood-wit dat glamour en luxe uitstraalt. Denk aan reclame van Coca-Cola en destijds ook Heineken. Het was een tijd van optimisme en hoop, verfijning en elegantie, na de donkere en sobere oorlogsjaren. Door de overwinning van de geallieerden kwamen allerlei invloeden uit de Amerikaanse cultuur overwaaien naar Europa. De mode werd gekopieerd, kapsels, en ook het interieur.

De jaren '50 gefilmd in kleur

Deze aflevering van het tv-programma Andere Tijden geeft een mooi beeld van de kleuren van de jaren '50. Je ziet kleurenbeelden, uit een periode die we meestal in zwart-wit te zien krijgen.

Gezin aan tafel in de jaren '50 Bron: Andere Tijden, 11 juni 2011

Wat zien we? Turquoise dus, oker, oranje, limoengroen en geel, maar ook pastelkleuren zoals oudroze, mintgroen en babyblauw. De natuurlijke materialen van voor de oorlog waren er in de jaren '50 ook nog, maar werden nu gecombineerd met veel meer kleuren. Kleuren om feestelijk de nieuwe tijd en nieuwe welvaart in te luiden. Deze vrolijkheid zag je terug in drukke patronen en prints in een combinatie van bruin met blokjes of bloemen, die je ook nu weer in de retrostijl terugziet. Ook zag je steeds meer luxere materialen, glimmend en glad, vooral aan het eind van de jaren '50.

Reizigers op de fiets met typische jaren '50 kleuren Bron: Andere Tijden, 11 juni 2011
Leunstoel met vanille bekleding Leunstoel met bekleding in vanillekleur.

De kleuren van de jaren '50 in het interieur van nu

Natuurlijk hoef je niet in een jaren '50 kopie te leven, om toch een beetje die vintage-sfeer in huis te halen. Ik nam natuurlijk ook niet álles mee uit het huis van oma. Mijn inspiratie voor jaren '50 kleuren in je eigentijdse huis:

En wil je nog weten wat ik uiteindelijk meenam uit het huis van oma? Op de foto's kun je het zien: een leunstoel en spulletjes voor in de keuken. Ze worden goed gebruikt en daar wordt oma ook blij van.

Broodtrommel en beschuitbussen uit de jaren '50 Broodtrommel, voorraadpotten en beschuitbussen uit de jaren '50

Lees ook deze blogs: