Mijn muziekleraar in de brugklas was fan van de jaren ’60. Mijn favoriete vak was muziek, dus ik genoot enorm van alle verhalen, de muziek, de video’s. En toen werd ik ook fan, vooral van de Hippies. Mijn ouders woonden in de jaren ’60 in Amsterdam en ik kan er met mijn hoofd niet bij dat het hele Flower-Power-gebeuren aan ze voorbij is gegaan.

Mijn moeder ziet het nog wel voor zich: de Dam en het Vondelpark vol hippies, met bloemetjesjurken, kleurige strakke broeken met wijde pijpen, zingend over peace en love. Ik zou ook met een bloemetjesjurk in dat park gezeten hebben. En ik zou in de gracht gesprongen zijn, toen die rondvaartboot met de Beatles langskwam.

Wat zijn nou de kleuren van de jaren ’60?

Bloemetjes en vrolijke kleuren zag je ook terug in het interieur van de jaren ’60. Maar de kleuren zijn nog niet zo fel als ze later worden, in de jaren '70. De kleuren oranje, bruin, groen en geel zie je het meest. En de printjes, patroontjes, ronde vormen en bloemen uit de jaren ’50 blijven in jaren ’60 nog even hangen. Behang en gordijnen en worden steeds kleuriger en fleuriger. Het grijs, dat nog zo overheersend was in de jaren '50, is nu helemaal verdwenen. En dat geldt ook voor de zachte pasteltinten. Donkerbruin mag blijven.

Typische jaren ’60 kleuren:

  • Oranje
  • Fuchsia
  • Limoengroen
  • Geel
  • Donkerbruin

Woonkamer met sixtieskleuren

In de fifties stond de eettafel midden in de woonkamer, met een grote lamp erboven. Maar in de sixties krijgt bijna iedereen een kleurentelevisie en nu krijgt die de belangrijkste plek in de kamer. Een groot bankstel erbij, stoelen eromheen en daar zit nu het hele gezin, plus iedereen die gezellig mee komt flowerpoweren. Welke kleuren hoorden daarbij? Een donkerbruine boekenkast en donkerhouten  stoelen en banken, met knaloranje of limoengroene bekleding. Een geel vloerkleed en een behang met groen-gele patroontjes en een muur bedekt met donkerbruine houten schrootjes.

Hippies en popcultuur

In de jaren '60 zoeken jongeren elkaar op in allerlei subculturen: hippies, nozems, artistiekelingen, provo en nog een aantal. Sommige kwamen al in de jaren ’50 op trouwens. De kleuren en stijlen verschillen per groep.

  • Bij de hippies (die protesteerden tegen oorlog, armoede en honger in de wereld) zie je Indiase prints en natuurlijke patronen met bloemen, de zon, regenboog en schelpenkettingen.
  • ‘Artistiekelingen’ met hun jazzmuziek en joints dragen zwarte kleding.
  • De popcultuur heeft zijn wortels in deze tijd, waarin popmuziek door jongeren werd gebruikt om zich af te zetten tegen de bestaande normen en waarden. Het is een internationale jongerencultuur en je ziet het terug op straat, op tv, op podia, in tijdschriften. De kleuren van die popcultuur zijn al fel, en naar de jaren ’70 toe steeds feller en psychedelischer. De meeste van jullie zullen Andy Warhole wel kennen, met zijn pop art uit die tijd.
Twee hippies tegen een achtergrond met hippiekleuren en jaren '60 patronen.

Mijn eigen hippieparadijs

Mijn wederhelft en ik hebben een deal gesloten. Mijn voorliefde voor de Hippie-stijl komt in ons huis alleen terug in een oranje beschuitbus, maar de tuin is mijn domein. Dus met een houten kunstwerk, schelpenkettingen, en kleurige lampionnen wordt dat steeds meer een hippieparadijs.

Schelpenketting en lampionnen in mijn eigen 'hippie'-achtertuin.

 

Lees ook deze blogs: