Zie je het voor je? Een keuken van bruin met donkergroene tegeltjes en planten in een gemacrameed netje aan het plafond? In sommige huizen van nu is het gewoon nog zo gebleven. En ik lees het overal: ze zijn weer terug, de jaren ’70. Alle trends van toen zijn weer helemaal hip. Zelfs macramé. Als retroliefhebber sluit ik me daar natuurlijk graag bij aan.

Toen onze oudste dochter werd geboren, drieënhalf jaar geleden, kwamen de kersverse oma’s met dozen oude babykleertjes aan. Wij, de trotse ouders, zijn allebei geboren in de jaren ’70. Niet alles is praktisch - rompers zijn toch wel een heel handige uitvinding - maar ik val helemaal voor de kleuren en prints van toen.

Wat zijn nou de kleuren van de jaren ’70?

De jaren ’70 in het heel kort: In de politiek vechten links en rechts het hardst om de aandacht. De tweede feministische golf vindt plaats, met de oprichting van moedermavo’s en de actie ‘baas in eigen buik’. Het koffiezetapparaat vervangt de handgezette filterkoffie en de kleurentelevisie komt steeds meer huiskamers binnen. De hippies blijven nog even, en veel jongeren raken verslaafd aan heroïne. Komt het daardoor dat de kleuren van deze jaren nog feller zijn? Fel geel en fel oranje horen bij deze tijd, okergeel of mosterdgeel, groen en paars. En dat alles in contrast met veel donkerbruin.

Bron: Pinterest

Typische jaren ’70 kleuren:

  • Geel
  • Okergeel
  • Mosterdgeel
  • Donkergroen
  • Lichtgroen
  • Oranje
  • Groen
  • Paars
  • Donkerbruin

Fel plastic versus natuurlijke materialen

Natuurlijke materialen komen terug in huis in de seventies. Niet alleen functioneel, zoals vóór de jaren ’50, maar ook voor de versiering: kurk, houten schroten, biezen matten, jute aan het plafond en planten zie je terug in het interieur. Toch is ook het plastic van de jaren daarvoor gebleven. Er is een tweedeling: aan de ene kant plastic meubels in felle kleuren, veel goedkope plastic spullen uit de popcultuur die we al in de kleuren van de jaren ’60 bespraken; aan de andere kant een tegenreactie met de aanschaf of het zelf maken van duurzame spullen, natuurlijke materialen en recycling om wat zuiniger met de aarde om te gaan.

Bron: Pinterest.

Disco en versieringen haken

De stijl met plastic, veel kleur en glitter wordt disco genoemd, aansluitend bij de popmuziek. Met de behangetjes met drukke prints erbij kan het totaal behoorlijk psychedelisch worden, vooral omdat die prints vaak duizeligmakend zijn. Een gek contrast: in dezelfde tijd gaan mensen aan de slag met gehaakte versieringen en patchwork (dekens van aan elkaar genaaide lapjes stof), in bonte kleuren. Je ziet ook de mix: interieurs met overwegend de natuurlijke materialen en dan waren alleen de accessoires fel en druk, of een stukje behang.

Bron: https://www.facebook.com/All-Things-Vintage-1548902362053001

Kortom: veel contrasten in kleur, materiaal en sfeer dus, in de jaren ’70. Geen saaie boel! Ik snap wel dat we daar weer massaal voor vallen.

Lees ook deze blogs: