Wat is het verschil tussen vintage en retro? Bij Het Retro Warenhuis krijgen we die vraag best vaak, en dat is ook logisch. Veel mensen denken dat retro en vintage ongeveer hetzelfde betekenen. De termen worden dan ook vaak door elkaar gebruikt. Logisch dat er verwarring ontstaat. Geen nood, het verschil kunnen we eenvoudig uitleggen. En, nu je er toch bent, lees even verder dan leer je ook meteen iets over antiek.

Retro en vintage zijn niet precies hetzelfde

Laten we het verschil meteen duidelijk uitleggen:

  • Retro is een afkorting van retrospectief. En dat betekent letterlijk: terugkijken. Maar dat is iets anders dan kopiëren. “De vormgeving van nieuwe producten is geen kopie van een eerder product, maar is erdoor geïnspireerd en verwijst ernaar terug”, schrijft Wikipedia.
  • Het begrip vintage komt van oorsprong uit de modewereld. Een vintagejurk is een jurk met een design uit de (bijvoorbeeld) de jaren ’50, maar bovendien kómt de jurk ook uit de jaren ’50. Met andere woorden: een vintage kledingstuk is kenmerkend voor die tijd én gemaakt in die tijd. Een vintageproduct is dus bijna altijd tweedehands (tenzij het 30 jaar ongebruikt op de plank heeft gelegen). Tegenwoordig wordt het woord vintage ook gebruikt voor oude meubels, motorfietsen, en woonaccessoires.

Samengevat: vintage is dus echt oud; retro is nieuw ontworpen, nieuw gemaakt, maar geïnspireerd door ontwerpen van vroeger.

Laten we het verschil gewoon in de praktijk bekijken:

vintage broodtrommel Vintage broodtrommel: design uit de jaren '70, maar ook afkomstig uit de jaren '70. Als je goed kijkt is een deuk zichtbaar. Dit is een duidelijk een 'oude' broodtrommel.
retro broodtrommel Retro broodtrommel: geïnspireerd op designs uit de jaren '60, maar nieuw gemaakt. De productie vond bij wijze van spreken gisteren plaats; in ieder geval niet tientallen jaren geleden.

Retro en vintage worden veel door elkaar gebruikt

De termen worden veel door elkaar gehusseld. Veel mensen zien ‘retro’ gewoon als een naam voor een interieurstijl, en datzelfde geldt voor ‘vintage’. Ik heb zelfs weleens iemand ontmoet die niet wist dat retro iets met het verleden te maken had. ‘Retro? Dat is toch gewoon die hippe interieurstijl van nu?’, zei zij. ‘Ik associeer dat helemaal niet met vroeger’. En zo kun je het ook zien, natuurlijk.

Is vintage beter dan retro?

Waarom heten wij Het Retro Warenhuis, en niet Het Vintage Warenhuis? Dat mag inmiddels duidelijk zijn. Omdat we eigenlijk helemaal geen vintage verkopen. Alleen retro! Niet dat er iets mis zou zijn met vintage. Een mooie oude kast uit 1950 die nog helemaal functioneert vinden wij prachtig. Maar het is niet voor iedereen mogelijk om op zoek te gaan naar zulke mooie exemplaren. En sommige vintage objecten zijn een tikje te smoezelig, te gebruikt, te versleten om met een gerust hart in de keuken te gebruiken. Daar komen retroproducten mooi om de hoek kijken: wel de ouderwetse uitstraling, bijvoorbeeld door pastelkleuren of afgeronde hoeken, en tegelijkertijd nieuw uit de fabriek. Dus fris, en schoon, en geschikt voor jarenlang dagelijks gebruik. En, niet onbelangrijk, een tikkie makkelijker te krijgen. Maar er zijn meer redenen waarom vintage niet beter is dan retro. Of andersom.

Is retro eigenlijk ‘nep’-vintage?

nep vintage Hier houden wij niet zo van... dit kastje heeft een behandeling gekregen waardoor het er oud uitziet, maar dat is het eigenlijk niet. Bron: https://carverjunkcompany.com/2014/03/31/primitive-rustic-defined/

Je zou kunnen zeggen dat retro een soort van nagemaakt vintage is. Laten we er niet omheen draaien: soms is dat ook zo. Soms worden succesproducten van vroeger gewoon nagemaakt en krijgen ze een oude, versleten ‘look’ mee. Producten worden dan bijvoorbeeld eerst geverfd en vervolgens weer een beetje afgeschuurd om ze een vintage uitstraling te geven. Hoewel er veel mensen zijn die dat prachtig vinden, blijven wij over het algemeen weg van deze namaakstijl.

beker met emaille look Deze beker is duidelijk retro: hij van steen (keramiek), maar de vormgeving doet sterk denken aan de emaillen bekers van vroeger. De vormgeving is erdoor geïnspireerd en verwijst ernaar terug.

Retro is een eerbetoon aan het verleden

Retro is wat ons betreft dus een eerbetoon aan het verleden. Veel designs uit de jaren '50, '60 en '70 zijn nog steeds prachtig. Dus kijken wij met een frisse blik terug naar het interieur van vroeger:

  • Wat zijn de juweeltjes?
  • Van welke designs krijg je meteen een goed gevoel?
  • Welke producten kun je eigenlijk moeiteloos meenemen naar de 21e eeuw?

Die selectie maken we. Uit liefde voor het verleden, maar met de blik op de toekomst. We zoeken naar merken en ontwerpers die het verleden als inspiratie gebruiken en er een moderne twist aan geven. Het Retro Warenhuis is geen museum, maar een winkel met producten voor dagelijks gebruik. Onze producten passen in het interieur van nu. Dat is voor ons retro!

Tot slot: wat is antiek?

antieke meubels Dit is antiek: meubels van minstens 100 jaar oud. Prachtig, maar niet de stijl van Het Retro Warenhuis ;-)

Oja, dan had je nog van ons tegoed wat antiek dan precies is. Dat is simpel: dat zijn producten met een zekere ouderdom. Bij meubels wordt meestal uitgegaan van minstens 100 jaar. Bij boeken noemt men ze al antiek als ze ouder zijn dan 75 jaar. De meeste vintageproducten zullen dus niet antiek zijn. Retroproducten komen bij wijze van spreken gisteren uit de fabriek; die zijn dus nooit antiek.

Vraag: Wat is brocante?

Na het schrijven van dit artikel is er eigenlijk nog 1 mogelijke vraag onbeantwoord gebleven: wat is brocante? Het is lastig daar een goede omschrijving van te geven. Heb jij een goede suggestie? Laat het ons onderaan deze pagina weten in de reacties!