Keukenweegschaal retro

Een goede keukenweegschaal is onmisbaar voor iedereen die houdt van ouderwets taarten bakken in de keuken. Natuurlijk kun je daarvoor een simpele, digitale weegschaal nemen van de Blokker. Maar taartenbakkers met gevoel voor 'stijl' kiezen een leuke, ouderwetse keukenweegschaal van het Retro Warenhuis. Zonder batterij, gewoon analoog: met een schaal en een wijzer. Natuurlijk kun je ook deze retro weegschalen 'naar nul draaien' na elk ingrediënt dat je hebt toegevoegd.

Aflopend sorteren
Bekijken als Rooster Lijst

5 Items

per pagina
Aflopend sorteren
Bekijken als Rooster Lijst

5 Items

per pagina

De geschiedenis van de weegschaal

Wie wil weten wat het gewicht van een voorwerp is, of van een bepaald ingrediënt voor bakken of koken, pakt een weegschaal. Veel ouderwetse weegschalen werken met een veer: hoe sterker de vervorming van de veer, hoe groter het gewicht. Een voorbeeld hiervan is een veer-unster: daarbij kan je de uitrekking van de veer direct aflezen op een schaalaanduiding die langs de veer geplaatst is. Dit wordt ook wel een weeghaak genoemd. De weegschalen van het Retro Warenhuis zijn vaak gebaseerd op dit veer-principe, alleen gaat het meestal om het induwen in plaats van het uitrekken van de veer.

Wet van Hooke

Als je uitgaat van de vervorming van een veer om het gewicht te bepalen, gebruik je de Wet van Hooke. De wet van Hooke is een bekende wet uit de natuurkunde. Hij beschrijft de evenredigheid tussen de mechanische spanning en de hieruit voortkomende vervorming (bijvoorbeeld een uitrekking). De wet geldt voor allerhande materialen tot de proportionaliteitsgrens. Voorbij die grens is de vervorming niet omkeerbaar en is de veer vernield.

Balans als weegschaal

Andere soorten weegschalen vergelijken het te meten gewicht met een bekend gewicht. Zo'n instrument heet een balans. Het eenvoudigste voorbeeld is de balans met gelijke armen, waarbij het onbekende gewicht in evenwicht moet worden gebracht met een combinatie van bekende gewichten.