Let op: Het Retro Warenhuis is per 12 april 2019 gesloten. Wij verwerken geen orders meer. Bedankt als je ooit klant was!

AAP NOOT MIES

Wie kent ‘m niet? De woordenreeks Aap Noot Mies. De woorden zijn afkomstig van het zogeheten leesplankje van Hoogeveen, een methode om kinderen te leren lezen op de lagere school. Aap, noot en mies zijn de eerste drie woorden op het leesplankje, maar veel mensen kennen de hele reeks nog uit hun hoofd: aap, noot, mies, wim, zus, jet, teun, vuur, gijs, lam, kees, bok, weide, does, hok, duif, schapen. De afbeeldingen op het leesplankje, en de letters in hun typische, herkenbare stijl, staan bij veel mensen in het geheugen gegrift. Het Retrowarenhuis verkoopt opbergblikken, puzzels, placemats, theedozen, etcetera voorzien van Aap-Noot-Mies-opdruk.

Aflopend sorteren
Bekijken als Rooster Lijst

15 Items

per pagina
Aflopend sorteren
Bekijken als Rooster Lijst

15 Items

per pagina

 

Aap Noot Mies leesplankje stamt uit 1910

Het Aap Noot Mies leesplankje zag voor het eerst het levenslicht in 1910. Toen werd deze nieuwe reeks 'normaalwoorden' geïntroduceerd. Het ging om een verbeterde versie, waaraan werd meegewerkt door Ligthart, Scheepstra en Jetses. Jetses was verantwoordelijk voor de nieuwe afbeeldingen op het leesplankje. Hij maakte ook de illustraties op de leesboekjes en hij schilderde de vertelselplaat. 

Volledige Aap Noot Mies lesmethode

De Aap Noot Mies lesmethode bestond uit de volgende onderdelen:

- het leesplankje met twee bijbehorende letterblikjes
- een klassikale leesplank met standaard
- de vertelselplaat
- een dicteerdoosje
- 6 leesboekjes
- een Handleiding voor het Aanvankelijk Leesonderwijs
- een Kort Overzicht van Hoogeveen's Leesmethode

Leesplankje van Hoogeveen

Het Aap Noot Mies leesplankje bestaat uit 17 woorden. Daarvan komen er twee overeen met de leesmethode die hiervóór in zwang was: Duif en Hok. De afmetingen van het leesplankje zijn 30 bij 21,8 cm.

De eerste versie van dit leesplankje werd bedacht in 1897 door de hoofdonderwijzer M.B. Hoogeveen uit Stiens. De plankjes en bijbehorende leesboekjes werden uitgegeven nadat Hoogeveen in 1894 schoolhoofd was geworden in Deventer. Het uitgangspunt van het leesplankje van Hoogeveen was dat scholieren leerden woorden te ontleden in klanken, maar ook leerden dat door het samenvoegen van klanken, woorden konden worden gemaakt. 

Meer weten?